Thursday, December 12, 2013

Tips kulit muka cantik gebu :)

Assalamualaikum..
Hello peeps :)

Mata aku minta bantal, tapi demi kelas pukul 2 petang nanti aku gigihkan jugak bukak mata ni..hoho..
Oleh sebab tak nak tidur a.k.a risau tak sedar maka aku gigihkan jugak jari2 ni tekan laptop ni..gituuu..
Tajuk entri dah Fieqa tempek kat atas tu.. Sila tampar diri sendiri kalau tak reti baca :p

kita sembang2 tentang beauty ye hari ni.. :) kulit cantik? yes semua wanita nak kulit cantik kan..even lelaki pon sama.. so kali ni aku rajinkan diri berkongsi tips kulit cantik dengan korang ..
err.. memang sangat diakui kulit Fieqa bukanlah jenis cantik,licin atau gebu..ada bintik2,parut and sometimes jerawat..ergghh..

jom cekidaut tips kat bawah

1. Cuci muka
Yang ni penting..sila rajin kan diri korang untuk cuci muka. expecially kepada girl yang suka makeup..make sure korang cuci muka betul2 ye..buang segala sisa makeup tuh :)

2. Elakkan tidur dengan makeup
Yang ni Fieqa pernah buat..haha..balik kelas penat2 terus tidur tak cuci makeup kat muka..*sila jangan ikut perangai buruk aku* :p ok, bila korang tidur, kulit akan bernafas. Tapi bila ada makeup kat muka kulit korang tu tak dapat bernafas dan pori2 akan tersumbat..so akan jadi lah jerawat..gituu..

3. Ikut step pemakaian produk kecantikan
Rajin2kan diri untuk ikut step masa korang pakai produk kecantikkan.. Secara basic Fieqa akan cuci muka, then sapu toner, kalau rajin pakai serum, then pakai pelembap.. lepas tu boleh la pakai foundation, or BB cream dan sepupu sepapat dengannya. Pemakaian toner sangat penting ye sebab toner tu boleh menutup pori2 kulit yang terbuka semasa korang cuci muka.

4. Skrub
Yes, skrub baik untuk kulit. Tapi jangan la korang skrub kulit tiap - tiap hari pulak. Skrub kulit seminggu sekali bagi membuang segala sel2 kulit mati. Fieqa syorkan ST.IVES scrub.. sangat baik untuk muka :)

5. Amalkan pemakaian mask
Pilih mask yang sesuai dengan kulit ye. Seminggu sekali pun dah ok

6. Makan sayur, buah dan minum air kosong
Yang ni semua orang tahu..betul tak? so, Fieqa tak payah cerita panjang - panjang. :D

7. Elakkan diri dari stress
Pengalaman Fieqa, jika kita stress jerawat akan timbul. Dulu masa praktikal kulit Fieqa memang teruk sangat sebab stress. Then, bila jerawat timbul, susah nak hilang. Bila dah hilang tinggal la parut . Sedih betul  T_T

8. Elakkan diri dari merokok
Korang tahu tak, dengan merokok kulit akan jadi kusam dan tak bermaya.. so, say no to rokok!

Till then baii..

Loves,
Afieqa Young

3 comments:

  1. hai cikfieqa..
    haa kena amalkan ni..nasib baik yang no 8 tak de dalam senarai kehidupan akak hehe..
    tq for sharing..:)

    ReplyDelete
  2. 안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

    ReplyDelete

No Harsh Word, Kita Kawan Ok ! *shake*

Copyright 2016 Reserved to Afieqa Young Design By Cik Nurfarah