Assalamualaikum readers.. :)
Dah banyak kali nak buat entry tentang resepi ni. tapi asyik tertangguh jek.. memandangkan hari ni free.. *free la sangat* jom fieqa ajar buat puding jagung..
rasanya puing ni paling simple kot.. *cewahh.. ok dah.. taknak bebel panjang
jom..
baiklah peserta masakan chef Afieqa bahan2 yang uolls kena ada :p
tepung kastard
gula
Taraaaa.... hasilnya ! Yang ni masa buat untuk incik sayang..ecehh :p
* image credit to google
Dah banyak kali nak buat entry tentang resepi ni. tapi asyik tertangguh jek.. memandangkan hari ni free.. *free la sangat* jom fieqa ajar buat puding jagung..
rasanya puing ni paling simple kot.. *cewahh.. ok dah.. taknak bebel panjang
jom..
baiklah peserta masakan chef Afieqa bahan2 yang uolls kena ada :p
tepung kastard
jagung dalam tin ( fieqa suka guna yang ni :) )
susu cair ( tak kesah brand apa )
gula
majerin
air
Kita review balik ye bahan - bahan tadi..
❧ 1 cawan tepung kastard
❧ 1 cawan jagung manis
❧ 3 cawan air
❧ ½ cawan gula
❧ 1 ½ cawan susu cair
❧ 1 sudu besar majerin
Cara - caranya
1. Masukkan tepung kastard, jagung manis, air, susu cair dan gula dalam periuk
2. Kacau atas api yang sederhana sampai pekat. ( sentiasa kacau bagi elak dia melekat / berketul )
3. Masukkan majerin ( kacau )
4. Dah masak masukkan dalam bekas.
5. Biar sejuk dan sedia untuk dimakan.. nyam2..
Taraaaa.... hasilnya ! Yang ni masa buat untuk incik sayang..ecehh :p
Tak susah kan? selamat mencuba
thanks for reading
jangan lupa komen and like yep..
baiii :)
* image credit to google
No comments:
Post a Comment
No Harsh Word, Kita Kawan Ok ! *shake*